måndag 28 april 2014

Villa Lante revisited!

Klockan ringer i Haga, dags att stiga upp och åka iväg mot Rom. Inom några minuter checkas passen och Mikko inser att hans blivit gammalt alldeles nyligen – panik! Iväg i full fart mot flygfältet med ett passfoto i fickan. Vi glömde halva vår packning, men kom ändå iväg. Av någon outgrundlig anledning var poliserna snabba och vi hann med det planerade flyget. Väl framme tog vi tåget från flygfältet till Rom i sakta mak, sedan gick vi genom centrum, passerade Via Cavour, Colosseum och Cirkus maximus på vår väg mot de södra stadsdelarna och vårt hotell i vår prisklass. Det var långt att gå, men vi såg staden, människorna, kände dofter och lukter, kisade mot solen och – var i Rom!


Efter ett snabbt ombyte på hotellet insåg vi att vi blir sena från Villa Lantes 60-årsjubileum, men lyckligtvis hade jag inte glömt genvägarna med trapporna upp mot kullen i Trastevere, vilket underlättade vår färd. Villa Lante var alltså även delvis Amos Andersons verk och idén till ett vetenskapligt, humanistiskt institut i Rom togs av honom redan 1938. Efter många om och men kunde den verksamheten i sin nuvarande form inledas 1954, och detta skall nu också vi få vara med om att fira här denna vecka (en presentation av jubileet fanns även i gårdagens Helsingin sanomat).


Snart var vi framme vid den härliga villan och kunde smyga oss in genom biblioteket till loggian, där de sena deltagarna fick sina platser. Vi hörde inte så bra, men vi kunde ändå få del av direktörens Tuomas Heikkiläs föredrag om hur man ser på humanister idag – har vi någon framtid? Av de politiska partierna är de gröna tydligast positivt inställda till den humanistiska branschen, kunde han exempelvis meddela. Andra talare var kansler Kari Raivio och professor Sixten Korkman, som även behandlade synen på humaniora och dess framtid. Det viktigaste de betonade var vikten av samarbete. Seminariet avslutades lättsammare med stipendiaten Marko Halonens berättelse om sin egen bakgrund, som fört honom hit idag. Ett lyckat seminarium, som följdes av ännu härligare möten och fri samvaro. Det var sagolikt att återse loggian och den berömda vyn över staden.

Snart var det dock dags att bege sig in till centrum igen. Mikko har inte varit i Rom förut så vi gick omkring och undrade, såg Pantheon, Piazza Navona, Campo dei fiore och Piazza Farnese. Vilken underbar dag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar