måndag 25 juli 2011

Sverige - inte så avdankat del I


21.7.2011

Helsingfors – Stockholm: på Silja Serenade

Start från Hfors kl. 17, varefter vi besökte lekplatsen på båten. Barnen hade inte velat gå och äta men med milt tvång lyckades vi få dem till restaurangen. Där råkade vi på nationsbekanta – vanligtvis brukar vi träffa vänner eller bekanta på våra resor! Helena är redan så stor att ätandet gick ganska lugnt, fastän inte mycket slank ner. Johannes är dock i värsta trotsåldern och protesterade i högan sky, lyckligtvis först på slutet av middagen. I närheten fanns videovisning för barn, vilket räddade en del. Det bästa var nog att vi hade biljetter till badavdelningen – där trivdes barnen som fiskar. Helena var naturligtvis god på att plaska och åka rutchbana, men mot våra förväntningar var Johannes också duktig och vågade åka vattenkana: succé.

Tillbaka i hytten kunde vi se på tv, läsa och leka litet innan läggdags. Solnedgången över havet var underbar, ljus, neonrosa. Som på kitschiga målningar föreställande tropiska hav. Det strålande ljuset gjorde att Helena var ganska pigg, men sist och slutligen vakade vi inte längre än normalt.

På morgonen intogs frukosten i Muminvärlden på båten. Snusmumriken, Mumin, My och Muminmamman hälsade på barnen och delade ut “tatueringar”. Det lämpade sig väl, eftersom jag är inne på tredje läsningen av Janssons “Farlig midsommar” för dem. Barnen lekte i lämpligt stora bollhav, karuseller och klätterställningar – dessa på däck 6 var bättre än de på däck 7 (kanske dessa var för yngre barn). Det blev inte så mycket frukost, men mamma fick sig en bit mat och isi sin kaffe, i bakgrunden gled Stockholms härliga skärgård förbi. Helena älskade att sitta och titta på havet mest av allt och båtar hon kunde se där – där gubbar kunde falla i och bli uppätna av hajar, påstod hon. Mot våra förväntningar var båtturen lyckad och relativt lugn. Kanske vi är mer erfarna att resa med barnen – kanske barnen har blivit äldre...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar