måndag 20 augusti 2012

På marknad i Tavastehus

I flera år har jag velat se hur medeltidsmarknaden i Tavastehus är arrangerad och äntligen fick jag möjlighet därtill i lördags. Marknaden öppnade redan på fredagen i Slottsparken i skuggan av den medeltida borgen, sedermera fängelset och numera museet - och marknaden var enorm: tiotals försäljare av allehanda handgjorda eller närproducerade varor, saluförda av kostymklädda gladlynta människor - det var en fröjd för ögat att se att evenemanget var så stort! Program försiggick i själva parken och man kunde nästan tänka sig hur här kunde ha sett ut för hundratals år sedan.

Slottsparken gick även lätt att skärma av, vilket gjort att arrangörerna kan be om inträde till marknaden och samtidigt evenemanget - då vi anlände var tornerspelen i full gång och senare kunde barnen se även en uppvisning i stridsteknik. Till skillnad från marknaden i Åbo, dit inträdet är gratis, men biljetter säljs till uppvisningarna på innergårdarna, är detta ett fyndigt sätt att finansiera det hela, eftersom parken topografiskt inte bjuder på "innergårdar" att skärma av enskilt.

Dagen var het och tryckande, men evenemanget välbesökt - det var fullproppat med ivriga marknadsbesökare. Jag gjorde till exempel fina inköp av kuriösa böcker hos Salakirjat, som frekventerat de olika evenemangen under sommaren. De verkar även som förlag med olika trycksaker som böcker och affisher: de har bl.a. gjort ett faximiltryck av Carta marinas del som föreställer Finland och ämnar göra ett enormt faximile av själva Carta marina i sin helhet inom kort - wow! Deras förlag utger både nyskrivna böcker om mystik såväl som nytryck av äldre vetenskapliga klassiker, t.ex. bröderna Krohns verk inom folkloristikens fält med mera - fördomsfritt, roligt och intressant.

Snart började barnen visa tecken på marknadströtthet så det var dags att söka sig till parkeringen och tillbaka till huvudstaden. Det erbjöds även program i form av föreläsningar etc. i museet, men detta måste lämnas till kommande år och äldre barn. Marknaden var definitivt värt ett besök och det korta avståndet med bil på ca en timme gjorde att det hela var avklarat på bara en eftermiddag. När det är dags nästa år, kolla in medeltiden i Tavastehus - det var verkligen en positiv upplevelse denna gång!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar