måndag 18 april 2011

Nå, huh huh!

Och så röstade folket 3 % mer äktivt än 2007 och 20 % valde att ge sin röst åt de "invandrarkritiska" (läs rasistiska) Sannfinländarna. Folket har talat och vi andra får huka oss. Länge leve ett demokratiskt val?

Det var mycket deprimerande att läsa sina vänners status på Facebook, där den ena efter den andra uttryckte sin besvikelse. En tröst i sorgen var att lägga märke till att vi tycks vara vänner för många orsaker, inte minst den att vi har liknande politiska (liberala eller gröna) åsikter. De flesta av oss oroar oss en del hur det skall gå för finansiering av kultur och vetenskap, och Finlands unika drag att ha två nationalspråk. Jag har tidigare diskuterat språkfrågan, men kan inte sluta, eftersom insikten att folk i dagens värld tycks anse att språkkunskap inte behövs är chockerande. Men, kanske valet var ett tydligt resultat av kritik mot globaliseringen? Förhoppningsvis ett fåfängt sista sprattel inför det som redan finns - på FB och Twitter etc. - en enad värld. Folket är ju som känt rädda för nya ting, inklusive det att faktum att de nya webbgenerationerna är kosmopoliter. Trots att det är en mycket, mycket gammal fråga...

Det verkar finnas ljus i tunneln, dock. Anhängare av övriga partier verkar bli mer och mer enade, påstås det på webben och i pressen. FB fanns ju inte lika aktivt med under valet 2007 - t.ex. jag själv började använda FB först hösten 2007 - så detta medium för att uttrycka sina åsikter fanns inte, men finns nu. Flera grupper har bildats i protest mot valresultatet och jag har också i likhet med hundra eller tusentals andra, anslutit mig till dem. Länge leve åsiktsfriheten - demokratin!

1 kommentar:

  1. Ni som kan finska, kolla gärna även prof. Kolbes optimistiska blogginlägg från igår - hon är besviken, men vill se framåt, mot ett ev. ökat samarbete t.ex. mellan de gröna och centern:

    SvaraRadera