måndag 16 maj 2011

Humanister borde kolla mer på vad som försiggår på andra kampus!

I fredags hade jag äran att få gå och lyssna på min vän fil.mag, pol.mag. (!!) Aku Valtakoskis disputation vid Aalto-universitetet, och dess tekniska enhet som ligger i Otnäs (f.d. Polytekniska högskolan). Det var ett verkligt akademiskt, men annorlunda sätt att spendera studenternas speciella Floradag.

Akus avhandling var en monografi, vilket har börjat bli sällsynt för ingenjörer/på detta fält (dvs. det är mer allmänt numera med artikelavhandlingar alltså), och en diger sådan, dessutom. Ett stort intryck gjorde respondenten även genast genom att hålla sin lectio fritt, utan att läsa från papper (det skulle jag inte klarat av, minsann, så pass nervös och oerfaren är jag av mig!) - wow! Eftersom en disputation i princip skall vara öppen för envar, tog Aku även väl hänsyn till detta faktum genom att mycket klart och redigt, på "humanisters språk", förklara syftet med och resultatet av sin forskning - TACK! Och det var sannerligen ett aktuellt och intressant ämne i dessa tider, då vårt samhälle förändrats från ett välfärdssamhälle till ett tävlingssamhälle (jfr. denna blogg från igår, om CISH:s seminarium): det handlade alltså om hur små företag inom softwarebranschen skapar strategier för att klara sig, och det är till skillnad från stora företag (t.ex. inom industrin) frågan om företag, som både säljer tjänster och produkter. Dylika företag finns ju nära mig i min mans firma för tillfället, så detta var verkligen tankeväckande.

I förhållande till tidigare forskning, som närmast varit deskriptiv, hade Aku även skapat en teoretisk basis för att utföra analyser av små företag inom it-branschen. Som källor hade han använt en case, som han sedan jämfört med data från andra liknande små företag (150 stycken!). Analysen baserade sig på en kvantitativ analys, som lett till att han plockat fram 20 nämnare som påverkar företagen - 10 av dem fick stöd av analysen. Låter kanske råddigt? Ber om ursäkt, men rekommenderar alltså varmt själva avhandlingen för den som vill närmare bekanta sig med själva ämnet.

Opponenten prof. Reynoso från Mexiko inledde med att konstatera att Aku gjort "an outstanding job" och att hans avhandling definitivt kommer att vara en kontribution till forskningen för service i förhållande till produkter på det gäller företagen. Fokus på små företag var även något som varit svårt, men samtidigt mycket viktigt, eftersom en del forskning gjorts, men bara då det gäller stora företag. Det var verkligen gott att höra! På bara en och en halv timme (min egen disputation tog 2 h 15 minuter) hade opponenten framfört mest beröm, mycket litet kritik, och vi kunde fira tillsammans med mousserande vin, kaffe och kaka.

På kvällen fortsatte vi firandet på Akus disputationsfest, eller "karonkka" som det heter i Finland. Jag hade äran att få sitta mitt emot opponenten - wow! Och det var verkligen en underbar kväll, med härliga tal och härlig teknologhumor. :) Det var något annat för en humanist för en dag - och det var en verkligen bra dag!

2 kommentarer:

  1. F.d. Tekniska högskola, inte polytekniska.
    mvh, nipo-DI

    SvaraRadera
  2. Kiitos erittäin asialisesta kommentista, viis sisällöstä :(

    SvaraRadera