lördag 20 oktober 2012

Vad händer 21.12.2012? - Mayor i Helsingfors!

Ponnyn fick också besöka Didrichsens idag.

Om vi skall tro den fina utställningen Maya IIIDidrichsens konstmuseum i Helsingfors: ingenting. Och Didrichsen håller hoppfullt utställningen öppen till april 2013, så vi får väl lov att tro dem. Med säkerhet vet man då inte varför det är så här att en av deras kalendrar slutar vid midvintersolståndet 2012, påstår utställningen. Det framkommer nämligen här att mayorna hade ett antal olika kalendrar och att MINNAS överlag var mycket viktigt för dem: när kungen gjorde det ena, dräpte de andra, reste minnesstenar (!)... Det var också ytterst viktigt att minnas de döda - lämpligt och väl så här inför Halloween (och Allhelgona, ifall man ser mer traditionellt på saken). Utställningen erbjuder med andra ord något att tänka på för en historiker som forskar i minneskultur och minnesplatser...

Utställningen är lämplig året 2012 och de på webben surrande myterna kring världens undergång till ära, men utgör även en fortsättning på de tidigare utställningarna som jag haft glädjen att se redan för många år sedan. Tyvärr missade jag doc. Kettunen, som är expert, och guidade Historiska föreningen i utställningen härom veckan. Utställningen hade förvisso öppnat sig mer i form av en guidning. De tycks ordna sådana på svenska på söndagar klockan 12, enligt webbsidan, så det kanske kan rekommenderas, snarare än ett fritt irrande omkring, som jag gjorde. I nedre våningen är det litet mer skrämmande ting: ifall man tar barn med är det värt att notera, men i en trygg vuxen närvaro tedde de sig närmast spännande. Allt behövde jag dock inte särskilt lyfta fram för dem, det lönar sig att sålla litet.

Jag fascineras varje gång av den fantastiska, polychroma keramiken och också denna utställning hade många vackra föremål att erbjuda. Utställningen var uppbyggd för att presentera mayornas världsbild och den lyckades ganska väl. I nedre våningen låg naturligtvis underjorden, vattnet dit alla avlidna färdar. I vitrinerna fanns mycket spännande fynd och även rörande: det lilla fosterskelettet, bara för att nämna några. Vad fanns också dolt i den lilla stenkistan som påträffats i en av de heliga grottorna? Några dokument? Om världens undergång?...Den konstiga kaninhjälten, som spelar spratt på två vaser, var till exempel mycket intressant - varför en kanin? Utställningen väckte alltså en hel del frågor, som endast kan få svar genom att man närmare granskar mayorna och vad som skrivits om dem. En snabbtitt på fotoutställningen om dagens mayor var också tankeväckande - se dem båda!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar