måndag 31 mars 2014

Gamylerna besökte Billnäs och Fiskars

I lördags gjorde Gamylerna vid Nylands Nation en vårutflykt till Fiskars i Raseborg, beläget i före detta Pojo, i Västnyland. Ett litet, men gemytligt gäng gamylern samlades på Kaserntorget, varifrån det bar av i Ampers minibuss mot Fiskars i solens värmande sken. Som vår guide idag verkade fil.mag, historiker Kim Bjröklund, som för tillfället arbetar som fri forskare och författare i Karis. Kim steg på bussen och började genast förevisa området, som till största del är en helhet som fordom varit bruksbygd, med avstamp i Billnäs, som vi besåg från bussfönstret (bilden ovan).


I år fyller Fiskars bolaget 365 år, sedan det anrika grundandet 1649, vilket förevisades i en utställning i Kopparsmedjan, som faktiskt fortsätter utöver det utlovade 31.1, fram till slutet av april – så om ni har vägarna förbi, se den! En del vitriner visar bolagets förflutna och vissa mer eller mindre kända produkter (såsom en hårtork, en elvisp med mera!), som man tidigare producerat, medan största delen av utställningen presenterar bolagets framgångshistoria (saxen, som gått sitt segertåg världen över sedan 1967) och även de annekterade dotterbolagens (Hackman, Iittala) anrika design och mest kända produkter. Björklund berättade även om bruksdriften i utställningen, där miniatyrmodellen verkade som pedagogiskt instrument. Intressant, tyckte vi.


Efter utställningen var vi redan mycket hungriga och intog vår lunch på det anrika Wärdshuset från 1836, som serverade läcker lax på mosbädd med sallad och kaffe. Sedan var det dags att återigen ta sig ut i solen och vandra några hundra meter i Nedre bruket under Björklunds ledning. Vi besökte även den lilla utställningen i Fiskars shopen samt några andra hantverkares butiker, som stod öppna för oss i vårvädret.


Härefter tog vi oss lämpligt med vår lilla buss upp på terrasserna bakom Stenhuset och kunde se de fina trädgårdsanläggningarna bakom corps de logis-byggnaden. Härifrån var utsikten också mycket annorlunda än nere vid vägen, kunde vi snabbt se, då vi tog oss runt i den ganska omfattande bruksbyggden och Björklund förevisade diverse byggnader och berättade om deras funktioner. Efter en intressant tur också i Övre bruket, vände vi stäven tillbaka mot Karis, där vi nöjda kunde returnera vår guide till hans bil i närheten av Landsbro monumentet. Efter en soldränkt och givande dag kunde den lilla truppen glatt konstater, att detta borde göras om igen – kanske vi nästa vår åker och beser Nationens ägor i Västanfjärd, förslogs det. Varför inte? I varje fall kunde GNN nöjt tacka sin Nation för stipendiet, som möjliggjorde årets givande utfärd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar