måndag 25 januari 2010

Om Kiasma igen

I dagens HS (24.1.10) kommenteras valet av chef för Kiasma ytterligare. Chefen måste kunna finska, eftersom han har 70 underlydande och är chef för ett statligt ämbetsverk. Just det!

Eftersom det krävs en massa byråkrati av museicheferna är det omöjligt att idka någon form av skapande tänkande. Bara byråkratin tar en massa tid! Är detta allt en kvarleva från det kejserliga Ryssland, där idel byråkrater satt och fyllde i och stämplade papper. Man skriver med en viss byråkratretorik för att framföra sina planer, som på papper sändes hit och dit innan de godkänns. Maskineriet är tungt som kugghjulen i en 1800-talsfabrik.

Det är därför som den unga människa, som möter detta som nyexaminerad eller under studietiden, antingen tar sig an detta eller faller ur systemet - ur spelet att som 55 äntligen ha möjlighet att nå en chefpost. Oche ftersom cheferna utses av mninistrar, dvs. politiker, är allt även en fråga om politiskt spel: det partiet får den posten och då får det partiet den andra posten osv. Finns det någon plats för annat än konformism i detta system? Knappast. Dammet yr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar