torsdag 14 januari 2010

Slutet?

Världens undergång, the end is neigh! har det ropats så länge mänskligheten med sitt nuvarande kollektiva minne funnits till. Religiösa kulter kan använda sig av detta faktum för att slå på ödesmättade strängar och kan verka ack så tilltalande, och under olika historiska epoker har temat ploppat upp allt emellanåt (se t.ex. Lopun leikit 1999, http://www.helsinki.fi/hum/hist/yhd/julk/arviot/leikit.html). Än är det Nostradamus (http://sv.wikipedia.org/wiki/Nostradamus) som har sagt si och så, än står det i Johannes uppenbarelser i Bibeln.

Googlar man Mayakalenders ödesår 2012 kommer det fram en hel del. Första länken är dock till Roland Emmerichs end-of-the-world-scenario (http://www.whowillsurvive2012.com/ , han har filmat det flera ggr, t.ex. Independence day 1996 osv!). Vi såg rullen och man måste medge att det var fart på och riktigt god action på vita duken. Men nog var det ju komiskt: den lilla medelklassfamiljen rymde från totalt FYRA domedagsscenarion under bara två timmar! Tala om att ha tur... men vad är en god berättelse om världens slut, om den inte har med sig en god portion hjältar och romantik? Vad skulle vara mer tröstlöst än att konstatera: jaha, alla dog då?! Och kommer verkligen jorden att gå under om dryga två år? Det kan man ju inte veta. Men vi drog på munnen, för inspirerade av filmen, såg vi hur vår lilla familj kör i full fart mot Lappland i vår minililla röda Ford Fiesta med gasen i botten, undan en jättemegavåg... Och ändå, skulle det inträffa är det ju uppenbart att vi vanliga människor inte skulle ha en chans.

Millennieskiftet 1999-2000 spenderade jag på en hemmafest på en stuga i Savolaxsskogarna. Stämningsfullt med köld och snö, alla i fina kläder, raketer och champagne. Det talades då om Y2K, då alla datorer skulle go nuts och flygplanen dimpa ner. Det gick inte så, dock. Min gamla 486:a fick dock problem med tiden - den var tillbaka på datumet 1.1.1980 av någon anledning. Men inget värre. Jag skrotade den trogna spelmaskinen först 2007.

Nu har det återigen förestpåtts att - kommer inte slutet 2012 - så kommer det, åtminstone för internet som vi känner det idag, senast 2038. Nu har det då ploppat upp info om 2038bug. Men det lär finnas sätt att undvika kraschen igen. men emellan idag och 2038 har det också förespåtts en massa annat, himlakroppar i nära-ögat-situationer osv.

Så, gott nytt år allihopa! :)

T.ex. här har det skrivits om 2038-buggen:
http://www.peppar.fi/article/Systemet-kraschar-om-28-ar/
http://www.guardian.co.uk/technology/2008/mar/13/microsoft.internet1
http://www.2038bug.com/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar