onsdag 3 mars 2010

Om klass och välfärd i Yliopisto

I senaste tidningen Yliopisto (2/10) granskas synen på klass utgående från livsstil och levnadsvanor. Skillnaderna i hur en utbildad man dricker i jämförelse med hur en icke-utbildad man dricker i Finland är synliga, men ändå inte riktigt så stora som i länder i det forna Östblocket. Både doktorer och arbetare dricker. I Norden avgörs markant huruvida man utbildar sig eller inte, på basis av föräldrarnas utbildningsnivå. Skillnaden i dödlighet mellan mer och mindre utbildade är någorlunda synlig, trots att alla har tillgång till gratis utbildning och gratis hälsovård. Kontorsarbetarna drar dock det längre strået, påpekar forskarna, eftersom de är mer måna om att sköta sin hälsa överlag. Den finska matkulturen påverkar med sin feta, billiga mat, mer låginkomsttagarna.

Borde alltså fet mat beskattas mer än grönsaker? Särskilt på vintern är det sorgligt att det känns som om man för sina sista slantar hellre köper en påse fransk potatis och korv än grönsaker och frukter. Och magen fylls ju bättre med fet mat. Tyvärr gör den en sjuk på lång sikt... Och uppenbart är att vi i Finland lever på trasorna av välfärdsstaten, där inkomstskillnaderna bara ökar år för år. I januari var arbetslösheten redan ca 10 %. När vår gratis hälsovård snart även den gått i graven är det väl ute med "fattigt folk"? Får det gå så långt?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar